> dcolumn.php?nr=47596&stuurdoor

Column

 
 
30 maart 2020

ter overdenking

Over-bruggen

Het is een vreemde, onzekere tijd. De tijd waarin een piepklein maar zeer krachtig virus ons in de ban houdt. We moeten zoveel mogelijk fysiek contact vermijden, veel dingen worden afgezegd, zo ook onze kerkdiensten en de kringen. Er zijn mensen ziek, sommigen erg ziek en soms overlijden er mensen. We worden er stil van, verdrietig en ook wel onzeker en bang. 

Buiten gaat de natuur haar gang, het voorjaar breekt aan. Het is de Veertigdagentijd, de tijd vóór Pasen, de tijd van bezinning en nadenken over wie zijn we en wie God is voor ons. Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft voor deze tijd een boekje ‘Over-bruggen’ uitgegeven. Mij treft de titel: over-bruggen. Jezus was een bruggenbouwer. Hij bouwde een brug tussen mensen – hij sprak met kinderen, vrouwen, Samaritanen, tollenaars – en tussen mensen en God.

Voor ons huis is een sloot. We hebben een prachtig uitzicht over het water, over de narcissen links en in de verte zien we een brug. Een brug, die de ene kant met de andere verbindt. 

Je zou kunnen zeggen, dat wij nu op zo’n brug staan. Aan de ene oever is de tijd van vóórdat het nare virus uitbrak: de tijd waarin we nog naar de kerk konden, elkaar een hand konden geven en konden genieten van een gezamenlijke maaltijd of koffie drinken samen. Aan de andere oever is de tijd van ná het indammen van het virus: de tijd die nog zal komen; de tijd waarop we weer feesten kunnen vieren en concerten kunnen bezoeken. Wij bevinden ons óp de brug. Het is een smalle, hoge en bij regen een glibberige brug. Oversteken is niet zonder gevaar. We moeten ons houden aan de mogelijkheden die er zijn en elkaar helpen. Voorzichtige stappen doen als we oversteken. Iedereen op de brug probeert gewoon verder te komen. De echte helden zijn zij, die zorgen dat het mogelijk is. Dat de brug schoon blijft, dat de mensen die vallen verzorgd worden, dat de brug stabiel blijft en dat er voedsel is voor onderweg. 

Het is de ‘Veertigdagentijd’, tijd om ons te bezinnen. Over bruggen, over Jezus, over ons. Hoe gaat het verder? We weten het niet. Misschien kunnen we deze tijd gebruiken om na te denken over bepaalde structuren in ons leven en in onze maatschappij. Moeten we onze producten zo goedkoop mogelijk en ver van huis halen (bijvoorbeeld mondkapjes of mobieltjes uit China)? Kan het niet dichter bij huis? Kunnen we niet met minder vliegverkeer toe? Kunnen we de nieuwe digitale structuren die ontstaan (nu veel mensen thuis moeten blijven werken) ook voortaan inzetten ter bescherming van het milieu? We ontdekken nieuwe mogelijkheden.

 

Het zijn moeilijke tijden. Het is aan beide kanten van de brug goed vertoeven, maar we moeten eerst een tijd over-bruggen. Een zware tijd.  

Toch wordt het Pasen, er zullen betere tijden komen! Mij schieten woorden te binnen van Moeder Teresa: ‘Not all of us can do great things, but we can do small things with great love’. Laten we bidden en elkaar helpen om deze tijd door te komen, te over-bruggen. 

                                                                Akke-Clara Thimm-Stelwagen

 


Voor meer zie het overzicht

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Breda
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl